Pochodzenie

Delikatna roślina kawy dojrzewa tylko w niektórych regionach. Tam, gdzie panuje wilgotno- suchy klimat zmienny i wieją wiatry pasatowe, znajduje się źródło kawy.

Liczne regiony w pobliżu równika, pomiędzy 23 stopniem szerokości geograficznej północnej i 28 stopniem szerokości geograficznej południowej, nazywane są pasem kawowym. Dla wzrostu roślin kawy jest on idealny.

Od Ameryki Środkowej i Południowej poprzez Afrykę aż do Azji odkryto najlepsze tereny uprawne, by stworzyć dla ziaren kawy Origo najlepsze warunki wzrostu.

Ziarno i klimat

Tajemnica kawy Origo tkwi w odpowiednim stosunku światła i cienia. Wzrastające rośliny kawy potrzebują dużo światła i ciepła, lecz zbyt duża ilość słońca jest szkodliwa.

Dlatego plantatorzy, od których Origo skupuje surowiec, dbają też o cień. Z wielkim trudem i starannością rozciąga się ponad obszarami upraw czasowo plandeki, aby uzyskać tę idealną proporcję intensywnego nasłonecznienia i cienia.

Po sześciu, ośmiu latach, dokładając wiele troski, spokoju i opanowania, drzewo kawowe osiąga ponad dwa metry wysokości i można zebrać z niego w ciągu roku do ośmiu kilogramów owoców kawy.

Zbiory

W trakcie zrywania owoców kawy ważne jest wyczucie w koniuszkach palców.

Zbierając ziarna pojedynczo i ostrożnie z gałęzi, selekcjonowane są metodą picking (sortowanie dotykowe) tylko te najlepsze owoce kawy.

Ta procedura jest bardzo czasochłonna, lecz tylko tym sposobem można być pewnym, że proces produkcji postępuje na bazie nieskazitelnych ziaren najlepszej jakości. Świeży zbiór może szybko zgnić, dlatego musi być natychmiast poddany dalszej obróbce.

Po oddzieleniu ziaren kawy od miąższu owocu, myje się je, suszy i na koniec ponownie selekcjonuje dokładnie pod względem jakości i wielkości.

Prażenie

Prażenie do sprawdzian dojrzałości kawy. Z niewielu składników stanowiących zawartość rozwija się poprzez działanie gorąca ponad tysiąc różnych aromatów Do tego używany jest przez kawę Origo tradycyjny opiekacz bębnowy. Pozwala on na delikatne prażenie ziaren do 20 minut przy ok. 180 do 225 stopni C.

Kompleksowe procesy biochemiczne mogą być przy tej procedurze sterowane i kontrolowane, by wykluczyć substancje drażniące bądź niepożądane kwasy. Natomiast w procesach przemysłowych ziarna kawy palone są podczas tzw. turbo-palenia tylko przez 3 minuty.

Ziarno kawy zawiera liczne wartościowe składniki, które nie tolerują dobrze tego sposobu palenia: węglowodany, kwasy, oleje, woda, związki mineralne, mikroelementy i ok. 800 aromatów. Aromaty rozwijają się dopiero podczas prażenia i sprawiają, że kawa staje się jedną z najbardziej aromatycznych używek świata.

Picie kawy a zdrowie

Proces powstawania naszego produktu kończy się dopiero, gdy tajemnica kawy Origo uwidacznia się w smaku. Przy piciu kawy, tak jak ze wszystkim, decydująca jest odpowiednia dawka.

Trzy do czterech filiżanek kawy Origo dziennie mają pozytywny wpływ na organizm. Badania potwierdziły: picie kawy obniża nawet ryzyko cukrzycy, choroby Parkinsona, Alzheimera bądź raka. Ponieważ kofeina rozszerza oskrzela, astmatycy mogą lżej oddychać.

Inne wartościowe substancje, jak witaminy i minerały, na przykład żelazo, wapń, magnez i mangan, proteiny i tłuszcze, różne kwasy i wiele antyoksydantów wzmacniają mechanizm obronny organizmu i opóźniają procesy starzenia.

Kawa wzmacnia serce i zdolność koncentracji, poprawia nastrój i zwiększa wytrzymałość. Rozkoszujcie się Państwo kawą Origo.