Co kawa Origo osiąga przez specjalny proces prażenia?
Podstawą do procesu prażenia są starannie wyselekcjonowane ziarna z upraw
najlepszych regionów na świecie. Jednak w przemysłowej produkcji następuje utrata
walorów smakowych kawy, przez „turbopalenie” - duże partie palone w 450°C , w
krótkim czasie od dwóch do trzech minut, co następuję z czysto gospodarczych powodów.
Zupełnie inaczej prezentuje się nasz tradycyjny proces prażenia w piecu bębnowym:
ze spokojem i konsekwencją podgrzewamy naturalny surowiec w małych ilościach, w
temperaturze 180 do 225°C przez około 20 minut. Poprzez takie wolne i delikatne
prażenie ziarna rozwijają pełnię swojego aromatu. Niepożądana kwaśność jest niezawodnie
eliminowana tak, że skutki uboczne takie jak zgaga lub problemy żołądkowe są
łagodzone, bez straty jedynego w swoim rodzaju smaku.
W naszym opakowaniu, wyprodukowanym z wykorzystaniem technologii niskoemisyjnej-
CO2, bezpiecznie przechowywana tajemnica kawy Origo dociera pewnie w swojej całej
harmonii do konsumentów.