Co kawa Origo osiąga przez specjalny proces prażenia?

Podstawą do procesu prażenia są starannie wyselekcjonowane ziarna z upraw najlepszych regionów na świecie. Jednak w przemysłowej produkcji następuje utrata walorów smakowych kawy, przez „turbopalenie” - duże partie palone w 450°C , w krótkim czasie od dwóch do trzech minut, co następuję z czysto gospodarczych powodów.

Zupełnie inaczej prezentuje się nasz tradycyjny proces prażenia w piecu bębnowym: ze spokojem i konsekwencją podgrzewamy naturalny surowiec w małych ilościach, w temperaturze 180 do 225°C przez około 20 minut. Poprzez takie wolne i delikatne prażenie ziarna rozwijają pełnię swojego aromatu. Niepożądana kwaśność jest niezawodnie eliminowana tak, że skutki uboczne takie jak zgaga lub problemy żołądkowe są łagodzone, bez straty jedynego w swoim rodzaju smaku.

W naszym opakowaniu, wyprodukowanym z wykorzystaniem technologii niskoemisyjnej- CO2, bezpiecznie przechowywana tajemnica kawy Origo dociera pewnie w swojej całej harmonii do konsumentów.